Bestuur   ~  Hoe is carnaval ontstaan ?

De Zichemse Carnavalsite.    




V.Z.W. De Zichemse Carnavalvrienden

Samenstelling bestuur

Voorzitter ;


Vanelven Peter


0475 / 90.44.39  

Ondervoorzitter ; Mues Theo
Secretaris ; Vanderhaeghen Wannes
Penningmeester ; Mues Kris
Verantwoordelijke carnavalstoet ; Vanelven Peter
Verantwoordelijke carnavalfuif en kindercarnavalstoet ; Vandepaer Yannick
Verantwoordelijke sponsoring ;

Janssens Charona, Lambrechts Femke
en Vanderhaeghen Wannes
Verantwoordelijke eetfeest (organisatie en bestellingen) ; Van Horebeek Iwan en Peeters Koen
Verantwoordelijke dinsdagnamiddaganimatie ; Muës Kris, Van Diest Hans en Schapmans Bart
Verantwoordelijke plaatsen publiciteitsborden ; Goeleven Jens en Goeleven Lars

Overige bestuursleden
Maes Daniël
Luciano Linda
Cypers Nick
Peeters Jef

Vaste DJ (Smash) ;

Lambrechts Johny

Zetel

Ondernemingsnummer 0825.246.108

V.Z.W. De Zichemse Carnavalvrienden
Afgekort ZICA
Kriekenlaan 12 - bus 1   (voor alle briefwisseling)
3270 Scherpenheuvel

E-mail :  
  
opzenzichems@telenet.be

Lijflied van CV de Bierbuiken en CV de Boerekeutels

Ziche - Muziek (instrumentaal) De Strangers: Antwaarpe..., gij... - Tekst: Theo Mues

Strofe 1:
Goan visse oep den deimer
In't broek de koei goan hoewe
Da's al lank veurbij
Alles gaat voets veur a en mij
Moa Ziche da's veur hiel ons leive


Refrein:
ZI-HICHE, gij zij gij veur mij
Toch de stad woa da'k ik zen gebore
De stoase, de met en dan doa bij
De vogelzang, de mergentore

ZI-HICHE, woa da'k ik oek zen
Ik kan nievrans mijn draai ni vinge
'k Weet et, t'es flaa mor ik beken
Hie zen ek thoas, hie kan ik zinge


Strofe 2:
We hemme schoewen gebaave
En oek veul dorpsfigure
Dat is è feit
Den hoekes, 't Smekke, Rob Van Eyck
Doa tege was de Witte nog ne brave


Refrein:
ZI-HICHE, gij zij gij veur mij
Toch de stad woa da'k ik zen gebore
De stoase, de met en dan doa bij
De vogelzang, de mergentore

ZI-HICHE, woa da'k ik oek zen
Ik kan nievrans mijn draai ni vinge
'k Weet et, t'es flaa mor ik beken
Hie zen ek thoas, hie kan ik zinge


ZI-HICHE, woa da'k ik oek zen
Ik kan nievrans mijn draai ni vinge
'k Weet et, t'es flaa mor ik beken
Hie zen ek thoas, hie kan ik zinge



Een beetje geschiedenis...



Lees hieronder de verschillende artikels en leer het carnaval een beetje meer kennen.





Het ontstaan van het carnaval.


Carnaval, de vooravond van de veertigdaagse vasten (da kenne ze in Ziche nie, denk ik), die in Rooms-Katholieke landen en streken (Italië {Verona, Viareggio}, Frankrijk {Aix-en-Provence, Nice}, de Rijnstreek {Basel, Rosenmontag te Keulen}, België {Aalst, Binche, Eupen, en Ziche natuurlijk}, in Nederland in Brabant en Limburg {Bergen op Zoom, 's-Hertogenbosch, Maastricht}, voorts in Latijns-Amerika , waar vooral Rio de Janeiro op het gebied van de carnavalviering reputatie verworven heeft) feestelijk wordt gevierd, o.a. met de intocht van Prins Carnaval.

Het feest is van Italiaanse oorsprong en waarschijnlijk een vermenging van een Romeins lente- en een Germaans offerfeest. Eén van de meest authentieke elementen is het dragen van maskers en vermommingen (op zen Ziche's, è moenebakkes), vaak gebonden aan een streng traditioneel ritueel, als in Binche (België). De kerkelijke en wereldlijke overheid traden streng op tegen de uitspattingen die het feest meermalen deden ontaarden. De Reformatie keurde het af.

Wat betekent het woord masker ? Daarover is geen éénstemmigheid ! Het zou stammen van het Arabische woord maskara, hetgeen grappenmaker of nar betekent. Het blijkt óók een oorspronkelijk Germaans woord te zijn : maskô(n). De betekenis hiervan zou zijn geweest : heks of demonisch wezen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog treedt een herleving van de carnavalviering op, die gepaard gaat met een groeiende commercialisering, en zijn de feestelijkheden in handen van carnavalverenigingen gekomen. Naar Duits voorbeeld worden in de meeste Nederlandse en Belgische carnavalsplaatsen Prinsenverkiezingen (Wa's da ??) georganiseerd en treedt een Raad van Elf (carnavalbestuur) op. Onder Rijnlandse invloed beginnen de voorbereidende activiteiten op 11 november, om elf uur elf minuten. Overigens heeft een aantal carnavalvieringen niet langer op de vooravond van de vasten plaats.

De oorsprong van het woord is onzeker. Men heeft het van het Latijnse carne vale (= vlees, vaarwel) of van het Italiaanse carne levare (= opruimen van het vlees) willen afleiden ; ook heeft men gemeend dat het zou samenhangen met de carrus navalis (= scheepskar), het wagenschip dat in de lente in de Rijnstreek werd rondgetrokken. Deze laatste afleiding is evenals de eerstgenoemde stelling onjuist, die van carne levare (in 965 voor het eerst in Italië vermeld) is de meest waarschijnlijke.


Microsoft ® Encarte ® Encyclopedie Winkler Prins. © 1993-2001 Microsoft Corporation/ Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.


Elf ??!!


Elf is het gekkengetal. Op de elfde dag van de elfde dag maand, elf begint de voorbereiding voor carnaval.
Dan Prins Carnaval gekozen, vaak om elf uur elf. Samen met zijn raad van lef moet hij ervoor zorgen dat ook het komende carnaval een geweldig feest wordt. Het woor carnaval komt waarschijnlijk van 'carne vale'. Dat is Latijn voor 'vaarwel vlees'.

Op de dag na carnaval, aswoensdag, begint voor katholieken een periode van veertig dagen vasten. Vanaf de laatste zaterdag voor de vasten-preiode tot en met dinsdagavond, vastenavond, zetten ze nog even de bloemetjes buiten. In het vroege voorjaar wordt hevig carnaval gevierd in Vlaanderen en in Nederland, vooral in Brabant en Limburg. Op dat feest hoor je verkleed te zijn. Je mag een mombakkes voordoen en niemand hoeft te weten wie je echt bent.
In de carnavalsoptocht rijden praalwagens vol gekken en dwazen. Aan het eind komt de prins voorbij met zijn raad van elf en brengen de carnavalsgroet. Dansmariekes, een soort van majorettes maar dan met carnaval, huppelen op de hoempapamuziek van de fanfares en op de nieuwste carnavalshits. Het regent confetti, papiersnippers, snoepjes en serpentines. Iedereen host en drinkt in cafés en feestzalen. Ook in Italië, Frankrijk en Duitsland wordt massaal carnaval gevierd. In het zuiden van Duitsland gaan mensen skiën met hun verkleedkleren aan. In Charleroi in Wallonië bekogelen verklede mannen het publiek met sinaasappels. De hele stad komt onder te zitten.
Het grootste carnavalsfeest wordt gevierd in Rio de Janeiro in Brazilië. Nergens ter wereld zijn de kostuums zo schitterend en buitenissig.


Teruggevonden op http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/carnaval.html.


Echte carnavalisten zijn uitstervend ras.


"Met de populariteit van het carnaval gaat het steil bergaf, doordat jongeren het niet meer kunnen opbrengen om maandenland aan een mooie carnavalswagen te werken en om zélf carnavalskledij in mekaar te knutselen", zegt Jef Langenaeken, voorzitter van de FEN, de Federatie van Europese Narren. "De echte, georganiseerde carnavalisten vormen een uitstervend ras. De enige uitzondering vormen steden als Aalst en Halle plus enkele bastions in Limburg (en Zichem in Oost-Brabant)".


Neem nu Limburg. De provincie die aan het carnavalsgekke Duitsland en Nederland grenst, heeft zelf een grote carnavalstraditie. En toch, carnaval is er nauwelijks zichtbaar in het straatbeeld. "In Nederlands Limburg lééft carnaval veel meer dan in Belgisch Limburg." zegt Jef Raedschelders, secretaris van de Maaseiker carnavalsvereniging 'Het Lui Wammes'. Ook de kwaliteit van de deelnemende groepen laat aan onze kant van de grens al eens te wensen over. "Jongeren die in gescheurde jeans en T-shirt op een wagen kruipen en daar grote luidsprekers opzetten met loeiharde technomuziek. Die moeten naar de Love Parade in Berlijn, maar niet in onze carnavalstoet", meent Jef Raedschelders.
In de provincie Vlaams-Brabant is er zelfs een koepelvereniging van Carnavalssteden opgericht die het volksfeest moet promoten. Johan Vencken: "Een gemeente als Gooik in het Pajottenland had ooit een bloeiende carnavalstraditie, maar die is compleet weg."
Toch is het door de straten trekken op praalwagens een essentieel onderdeel van het carnaval, vindt Jef Langenaeken. "Wat steeds vaker gebeurt is dat carnavalswagens gehuurd worden. Dan zie je zo'n wagen deze week in gemeente A en volgende week in gemeente B opduiken, maar veel creativiteit van de hurende vereniging komt er niet aan te pas (dan is dat in Zichem toch wat anders !!)."


GELDZAAK
Waarom spreekt het carnaval minder aan dan vroeger? "Jongeren spelen liever computer of gaan skiën in hun vrije tijd.", zegt Stefaan Top, professor volkskunde aan de KU Leuven. "Want een mooie carnavalsgroep maken, vergt (te) veel inzet. Daarnaast doen ook commercialisering en het negatieve imago van het carnavalsfeest vele mensen afhaken."
Pardon? Commercialisering? "Weet je dat de prins carnaval van Keulen 25.000 euro op tafel moet leggen om zijn titel binnen te halen?", zegt professor Top. "Niet dat het er in Vlaanderen ook al zo ruig aan toe gaat, maar je stelt toch vaak manipulaties en maffieuze intriges vast bij de prinsverkiezingen". (en dit hebben ze nu juist in Zichem NIET nodig om het carnaval geslaagd te maken !!)


SLECHTE NAAM
Daarnaast heeft het carnaval volgens Top bij de publieke opinie een slechte naam gekregen, doordat de media alleen maar inzoomen op uitspattingen zoals drankmisbruik of vechtpartijen. "Dat vele mensen dag en nacht keihard werken om hun praalwagen en groep te doen schitteren, dat wordt niet belicht. En dat is jammer, want een carnavalsvereniging is ook een perfect wapen tegen de verzuring".
Maar het kan ook anders: rond 1900 was het carnaval doodgebloed in Halle, maar onder impuls van het stadsbestuur en de kerk werden de mensen gestimuleerd om carnaval te vieren. Een deel van het ingezamelde geld ging zelfs naar sociale doelen. En nu is carnaval er even springlevend als in Aalst (en Ziche oek !!), het mekka van het Vlaamse carnaval."


Meer info over carnaval in Vlaanderen is te vinden op de website www.fenvlaanderen.be



Uit het "Het Laatste Nieuws" van donderdag 3 februari 2005.


Wenst U nog meer documentatie, gebruik dan onderstaande "Zoek-"machine om meer terug te vinden op het net.


Terug naar de vorige pagina.


  Laatste update :